Со намера да спречат сообраќајни незгоди кои возачите ги предизвикуваат во текот на возењето, а во исто време пишуваат SMS пораки на мобилен телефон, во Белгија се досетиле како на најдобар можен начин да ги одучат младите од оваа опасна навика.

texting-while-drivingЕдна невладина, непрофитабилна организација со име „Одговорни млади луѓе“ исценирале ситуација во една автошкола, каде на возачите на полагањето им наложиле да еден од условите за положување на тестот е да умеат да возат и истовремено – да пишуваат SMS порака.

Може да се каже, дека повеќето од кандидатите за возачи кои го полагале ваквиот тест набрзо сватиле дека истовремено допишување на мобилен и возење е многу опасна комбинација, која лесно може да доведе до фатални последици.

290968bd7faa9c8ae17c9ff41bec04ccИмало многу излетувања од предвидената стаза, рушење на гумени „копи“, а инструкторот едвај успевал да се задржи на своето седиште, додека кандидатите биле облиени со ладна пот, кои после целата тортура се зарекле дека пишувањето на SMS пораки во автомобил, нема повеќе на памет да им падне.

 Видете како ова лудо возење изгледа:

 

 Повеќе вести од денес тука.

Comments

comments

Сподели.


За Авторот

Коментарите се затворени.