VAZ 2101 е легендарен автомобил кој го моторизираше огромниот Советски Сојуз, а беше популарен и на нашите простори

1980_-_VAZ_2101

VAZ 2101, кај нас попознат едноставно како „Лада“, е легендарен автомобил кој го моторизираше огромниот Советски Сојуз, а беше популарен и на нашите простори.

Првата „Копејка“ се произведуваше од 1970 до 1983 година, а својата прва модификација 21011 Žiguli 1300 ја доби во 1974 година. Новата верзија имаше поинаква решетка на ладилникот и нови браници, светла за рикверц и други унапредувања.

Нашиот колега, новинарот Иван Зенкевич во видео прилогот ја презентира и тестира старата добра „Копејка“:

За разлика од денес, во минатото изборот на нови автомобили не беше толку голем, а најмалата модернизација предизвикуваше мноштво емоции, па и полемики. Како Зенчевич истакнува, така било и со тестираниот VAZ 21011.

Повеќе вести од денес тука.

Comments

comments

Сподели.


За Авторот

Коментарите се затворени.