Два часа по свеченото пуштање во употреба на првото возило без возач во јавен сообраќај во САД, доживеа – сообраќајна незгода

shuttle Navya

Два часа по свеченото пуштање во употреба на првото возило без возач во јавен сообраќај во САД, доживеа – сообраќајна незгода.

Никој не е повреден во судирот, за кој градските татковци на Лас Бегас наведоа дека е виновен возачот на другото возило.

„Шатлот работеше како што треба, неговите сензори го регистрираа камионот и возилото сопре. За жал, камионот не го стори истото“, наведено е во соопштението на градските власти на Лас Вегас, пренесе BBC.

Шатлот со овален облик може да превезува до 12 патници, а во него се вози службеник кој има компјутерски монитор пред себе, но нема волан, ниту педали за сопирање.

Возилото може да се движи со максимална брзина од 45км/ч, но обично „оди“ со околу 25км/ч.

Повеќе вести од денес тука.

Comments

comments

Сподели.


За Авторот

Коментарите се затворени.