Émile Darl’mat бил еден од најгенијалните каросеристи и конструктори на своето време

4

Émile Darl’mat (1892 – 1970) започнал како продавач на Peugeot во Париз.

Потоа започнува на пазарот да нуди посебни каросерии, чија спектакуларност била толку голема што некои од нив Peugeot ги воведува во службена понуда.

2

Посебно атрактивни биле купе и кабриолет верзиите на моделите 302 и 402, а успешно се натпреваруваа и на Ле Ман.

Победниците кои Емил ги креирал во некои документи се воведувани како Darl’mat, а во други како Peugeot.

1

По Втората светска војна најуспешен модел на Darl’mat бил кабрио верзијата на Peugeot 203, се изработуваат уште неколку купе примероци базирани врз моделот 403, а потоа генијалниот Емил се враќа кон основниот бизнис – продажба на фабричките автомобили на Peugeot.

5

Повеќе вести од денес тука.

Comments

comments

Сподели.


За Авторот

Коментарите се затворени.